Slider

tutustu lajeihimme

esteratsastus

Esteratsastus on kilpailumuoto, jossa ratsukon eli hevosen ja ratsastajan tehtävänä on ylittää kilpailuradalle asetetut esteet virhepisteittä annetun ajan puitteissa.

Kilpailumuotona esteratsastus on Suomessa suosituin ratsastuksen lajeista. Siinä ratsukon yhteistyö punnitaan vaihtelevissa olosuhteissa radalla. Sen tehtävänä on ylittää kilpailuradalle asetetut esteet virhepisteittä mahdollisimman nopeasti. Radalla testataan ratsastajan taitoa ja hevosen hyppykykyä, tottelevaisuutta ja nopeutta. Tulos määräytyy selkeästi virhepisteiden ja ajan perusteella.

Estekorkeus vaihtelee kilpailuluokittain 60–160 cm:n välillä. Kilpailuharjoituksissa järjestetään myös puomiluokkia, ja erikoisluokissa esteet voivat olla korkeampiakin.

Kouluratsastus

Kouluratsastusta voisi verrata klassiseen balettiin. Hevonen liikkuu notkeasti, joustavasti ja jäntevästi ratsastajan ohjatessa sitä pehmein, huomaamattomin avuin. Parhaimmillaan ratsukon eli hevosen ja ratsastajan välinen yhteistyö on niin saumatonta, että hevonen näyttää suorittavan liikkeet vain ajatuksen voimalla.

valjakkoajo

Valjakkoajo on Suomen Ratsastajainliiton alainen hevosurheilulaji, jonka toi Suomeen vuonna 1987 sipoolainen Savijärven kartanon isäntä Rolf Simonsén. Lajissa kilpaillaan ajaen yhden tai useamman hevosen tai ponin valjakoilla. Valjakkoajoon tarvitaan hevosen/hevosten lisäksi valjaat, vaunut, ajuri sekä groomi eli vaunuavustaja.

kenttäratsastus

Kenttäratsastuksesta käytetään usein nimitystä ratsastuksen kuninkuuslaji. Kolmivaiheinen kilpailu vaatii hevoselta ja ratsastajalta luottavaista yhteistyötä, nopeutta ja kestävyyttä. Kaikki kolme osakoetta – kouluratsastuskoe, maastokoe ja esteratsastuskoe – ratsastetaan samalla hevosella. Kokeiden keskinäinen painoarvo on sellainen, että maastokoe on selkeästi vaativampi kuin kaksi muuta koetta yhteensä.

raviurheilu

Raviurheilu on yksi Suomen suosituimmista urheilulajeista. Raviradoilla tapahtumia seuraa tapahtumissa paikan päällä vuosittain noin 670 000 katsojaa. Lisäksi kaikki vuoden yli 530 Toto-ravipäivää ovat katsottavissa live-lähetyksinä TotoTV:n kautta. Perinteisesti raviurheiluksi miellettyjen kärryillä ajettavien lähtöjen lisäksi Suomessa ajetaan myös montéa eli raviratsastusta. Raviurheilun nuorisotoimintaa ovat ponilähdöt. 

matkaratsastus

Matkaratsastus (engl. endurance riding tai distance riding) on kilpailumuoto, jossa mitataan hevosen nopeutta ja kestävyyttä pitkillä matkoilla. Laji pohjautuu Puolan ja Venäjän armeijan ratsuväki- ja jalostusohjelmaan. Nykymuotoisena matkaratsastusta on Suomessa harrastettu vuodesta 1987.

Islanninhevos-ratsastus

Islanninhevonen erottuu muista yleisistä ratsuhevosista askellajiensa perusteella. Islanninhevosilla on perusaskellajien, käynnin, ravin ja laukan lisäksi yksi tai kaksi erikoisaskellajia: töltti ja liitopassi. Käynnin, töltin, ravin ja laukan taitavaa hevosta kutsutaan nelikäyntiseksi. Jos hevosella on kaikki viisi askellajia, se on viisikäyntinen. Jos islanninhevosella ei ole lainkaan tölttiä tai ravia, se on kolmikäyntinen. Kolmikäyntisyyttä yritetään jalostuksessa välttää – islanninhevosella kuuluu aina olla vähintään neljä askellajia.

© Suomen Ratsastajainliitto

Peten Herkkuheinä
Close Menu