Slider

presentation av våra grenar

banhoppning

Banhoppning är en tävlingsform, där ekipagets uppgift, dvs hästens och ryttarens uppgift är att ta sig igenom en tävlingsbana med hinder utan felpoäng inom en viss tid.

Banhoppning är Finlands populäraste tävlingsform inom ridsporten. I banhoppningen prövas ekipagets samarbete i omväxlande omständigheter. Ekipagets uppgift är att ta sig över tävlingsbanans hinder, utan felpoäng, på snabbast möjliga tid. På banan testas ryttarens färdigheter och hästens hoppkapacitet, lydnad och snabbhet. Resultatet bestäms utgående från felpoäng och tiden det har tagit att genomföra banan.

Hindrens höjd varierar mellan 60–160 cm. På träningstävlingar finns också bomklasser, och vid specialtävlingar kan hindren vara ännu högre.

DRESSYR

Dressyr kan jämföras med klassisk balett. Hästen rör sig smidigt, flexibelt och kraftfullt genom att ryttaren styr den med mjuka, obemärkta rörelser och hjälper. I bästa fall kan ryttarens och hästens samarbete vara så enat att det ser ut som att hästen utför sina rörelser enbart genom tankekraft.

SPANNKÖRNING

Spannkörning är en hästsportgren, som lyder under Finlands ryttarförbund. Spannkörningen introducerades i Finland 1987 av Rolf Simonsén, som var värd på Savijärvis hemman i Esbo.

I grenen tävlar man genom att köra med en eller flera hästar eller ponnyer i spann. Till spannkörning behöver man förutom en häst/ hästar också seldon, vagn, kusk och gromsmen (vagnassistent).

FÄLTTÄVLAN

Fälttävlan kallas ofta för ridningens konungsgren. Den tredelade tävlingen kräver ett pålitligt samarbete mellan häst och ryttare samt snabbhet och uthållighet. Alla tre deltävlingarna – dressyrprov, terrängprov och banhoppningsprov, ska ridas med en och samma häst. Vid jämförelse mellan de olika delproven, så är terrängprovet klart mera krävande än de båda andra grenarna tillsammans.

 

TRAVSPORT

Travsport är en av Finlands populäraste sportgrenar. Travbanorna har årligen ca 670 000 åskådare. Därtill kan årets alla, över 530 Toto-travdagar ses som live-sändning via Toto-Tv. 

I Finland tävlar man också i monté, vilket är ridning i trav på travbana. Travsportens ungdomsverksamhet utgörs av ponnystarterna.

 

DISTANSRITT

Distansritt (eng. endurance riding eller distance riding) är en tävlingsform där man mäter hästens snabbhet och uthållighet på långa sträckor. Grenen har sin grund i den polska och ryska arméns ryttar- och avelsprogram. Distansritt i sin nuvarande form har utövats i Finland sedan 1987.

 

Islandshästridning

Islandshästen skiljer sig från andra ridhästar genom sina gångarter. Islandshästen har förutom grundgångarterna – skritt, trav och galopp, en eller två speciella gångarter – tölt och flygande pass. En islandshäst som har gångarterna skritt, tölt, trav och galopp kallas för fyrgångare. Om hästen har alla fem gångarter så kallas den femgångare. Om islandshästen inte har varken tölt eller trav så är den tregångare. Islandshästar med bara tre gångarter försöker man att undvika i aveln, eftersom en islandshäst alltid bör ha fyra gångarter.

© Finska Ryttarförbundet

Peten Herkkuheinä
Stäng meny